Jakość i rozwój produktu
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: jakość i rozwój produktu
- studia: stacjonarne pierwszego stopnia (inżynierskie) o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Stacjonarne studia inżynierskie na kierunku jakość i rozwój produktu stanowią unikatową ofertę kształcenia, która łączy kompetencje specjalisty z zakresu kształtowania i oceny jakości produktów żywnościowych i przemysłowych, marketingu produktu oraz zarządzania jakością.
Program studiów obejmuje między innymi przedmioty z zakresu kształtowania jakości produktów żywnościowych i przemysłowych, marketingu, systemowego zarządzania jakością oraz oceny wpływu na środowisko, kładąc przy tym duży nacisk na rozwój kompetencji inżynierskich i zdobywanie wiedzy w praktyce, dzięki licznym zajęciom konwersatoryjnym, projektowym oraz laboratoryjnym. Program obejmuje także praktyki zawodowe, które pozwalają samodzielnie i kreatywnie wykorzystywać zdobytą wiedzę w warunkach rynku pracy. Ważnym celem praktyk jest także gromadzenie wiedzy i materiałów przydatnych przy realizacji pracy dyplomowej oraz budowane doświadczenia zawodowego.
W toku studiów studenci zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie identyfikowania potrzeb i oczekiwań uczestników rynku, kształtowania i oceny jakości produktów, analizy cyklu życia produktów i procesów technologicznych związanych z ich wytwarzaniem uwzględniając przy tym rachunek kosztów produkcji i wprowadzania na rynek, a także systemowe podejście do zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem produktów.
Na kierunku proponowane są dwie specjalności: inżynier jakości produktów przemysłowych oraz inżynier jakości produktów żywnościowych.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza chemiczna w ocenie jakości
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 45 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy I
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Matematyka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Metody fizykochemiczne w ocenie jakości produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 45 |
6 | Zaliczenie | 1 | B |
Podstawy marketingu
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Prawo
|
Wykład:
30 |
3 | Egzamin | 1 | A |
Wychowanie fizyczne
|
Wychowanie fizyczne:
30 |
- | Zaliczenie | 1 | A |
Suma | 300 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 105 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 135 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 | ||||
Suma (Wychowanie fizyczne) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Chemiczne i biochemiczne podstawy jakości produktów
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
9 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy I
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Mikroekonomia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Podstawy organizacji i zarządzania
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
4 | Zaliczenie | 1 | A |
Statystyka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
7 | Egzamin | 1 | A |
Wychowanie fizyczne
|
Wychowanie fizyczne:
30 |
- | Zaliczenie | 1 | A |
Suma | 300 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 120 | ||||
Suma (Lektorat) | 60 | ||||
Suma (Wychowanie fizyczne) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza instrumentalna w ocenie produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Inżynieria materiałowa
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Język obcy I
|
Lektorat:
30 |
3 | Egzamin | 5 | A |
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Makroekonomia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Mikrobiologiczna jakość produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 45 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Podstawy zarządzania jakością
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 330 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 105 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 165 | ||||
Suma (Lektorat) | 60 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza sensoryczna
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Badania marketingowe
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Jakość i bezpieczeństwo produktów nieżywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Jakość produktów żywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Podstawy rachunkowości
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Technologia i inżynieria procesów produkcyjnych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 330 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 150 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Suma | 45 | 5 | |||
Suma (Lektorat) | 30 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Specjalność: Inżynier jakości produktów przemysłowych
|
Specjalność: Inżynier jakości produktów żywnościowych
|
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Filozofia z elementami logiki
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Finanse przedsiębiorstw
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
5 | Zaliczenie | 1 | C |
Suma | 75 | 11 | |||
Suma (Wykład) | 45 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 15 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Specjalność: Inżynier jakości produktów przemysłowych
|
Specjalność: Inżynier jakości produktów żywnościowych
|
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Etyka w biznesie
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Praktyka
|
5 | Zaliczenie | 1 | C | |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
10 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru IV
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Wykład do wyboru w języku obcym
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | B |
Suma | 120 | 23 | |||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Praktyki) | 0 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 |
Specjalność: Inżynier jakości produktów przemysłowych
|
Specjalność: Inżynier jakości produktów żywnościowych
|