Zarządzanie i inżynieria produkcji
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji
- studia: stacjonarne pierwszego stopnia (inżynierskie) o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Zarządzanie i inżynieria produkcji to jeden z dwóch kierunków inżynierskich w Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Program studiów prezentuje ofertę kształcenia odpowiadającą zmieniającym się potrzebom rynku, a interdyscyplinarność kierunku pozwala na zdobycie zarówno kompetencji inżynierskich jak i umiejętności menedżerskich.
Nabywane w trakcie studiów kompetencje inżynierskie pozwalają m.in. na projektowanie i efektywne zarządzanie procesami produkcyjnymi, tworzenie nowoczesnych rozwiązań, czy też prowadzenie prac badawczo-rozwojowych w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Program studiów uwzględnia również przedmioty z zakresu zarządzania i finansów przygotowując do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Praktyczny charakter studiów na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji zapewniają zajęcia w formie ćwiczeń i laboratoriów. Studenci uczą się planowania i przeprowadzania badań, interpretacji wyników i projektowania innowacji w obszarze produktowym i procesowym. W ramach programu studiów wykorzystują zasady organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem, prowadzenia badan marketingowych do realizacji własnych projektów naukowych.
Dodatkowo w toku studiów studenci wybierają przedmioty kierunkowe i techniczne dopasowane do swoich zainteresowań. Zdobytą wiedzę i umiejętności sprawdzają i pogłębiają podczas praktyk studenckich, które są realizowane na ostatnim semestrze studiów. W programie studiów nie zabrakło również możliwości nauki języków obcych oraz specjalistycznego słownictwa stosowanego w międzynarodowej komunikacji.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Ekologia i ochrona środowiska
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Elementy fizyki i metrologii
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy I
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Matematyka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Podstawy organizacji i zarządzania
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Prawo
|
Wykład:
30 |
3 | Egzamin | 1 | A |
Przyrodnicze podstawy jakości
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Wprowadzenie do technologii informacyjnych
|
Ćwiczenia:
15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Wychowanie fizyczne
|
Wychowanie fizyczne:
30 |
- | Zaliczenie | 1 | A |
Suma | 300 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 90 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 | ||||
Suma (Wychowanie fizyczne) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Elementy chemii
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Informatyka w pracach inżynierskich
|
Ćwiczenia:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Język obcy I
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Marketing przemysłowy
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Mikroekonomia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Wychowanie fizyczne
|
Wychowanie fizyczne:
30 |
- | Zaliczenie | 1 | A |
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 345 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 105 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 150 | ||||
Suma (Lektorat) | 60 | ||||
Suma (Wychowanie fizyczne) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania operacyjne
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Instrumentalne metody kontroli procesu produkcyjnego
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Inżynieria materiałowa
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Zaliczenie | 1 | B |
Język obcy I
|
Lektorat:
30 |
3 | Egzamin | 5 | A |
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Komputerowe wspomaganie projektowania
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Makroekonomia
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Zarządzanie środowiskowe
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | C |
Suma | 360 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 135 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 165 | ||||
Suma (Lektorat) | 60 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Metody kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Podstawy technologii procesów produkcyjnych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
6 | Egzamin | 1 | C |
Przedmiot techniczny do wyboru I
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | C |
Rachunek kosztów w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Statystyka
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | A |
Technologia i inżynieria produkcji opakowań
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 330 | 30 | |||
Suma (Lektorat) | 30 | ||||
Suma (Wykład) | 180 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 120 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Język obcy II
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Materiałoznawstwo
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Projektowanie proekologiczne
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Egzamin | 1 | C |
Przedmiot techniczny do wyboru II
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | C |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Statystyczne sterowanie procesem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Technologia i inżynieria produkcji opakowań
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 60 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Technologia żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Wykład do wyboru I
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | B |
Suma | 360 | 30 | |||
Suma (Lektorat) | 30 | ||||
Suma (Wykład) | 180 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 135 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Finanse przedsiębiorstw
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Inżynieria produkcji żywności
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 60 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Maszynoznawstwo i aparatura procesowa
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
5 | Egzamin | 1 | C |
Przedmiot humanistyczny do wyboru I
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | A |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
5 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru II
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | B |
Wykład do wyboru w języku obcym
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | C |
Suma | 270 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 165 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 90 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
*Praktyka w wymiarze 60 godzin
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Biotechnologia
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Praktyka
|
5 | Zaliczenie | 1 | C | |
Przedmiot humanistyczny do wyboru II
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | A |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
15 | Zaliczenie | 1 | C |
Zarządzanie innowacjami w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Zarządzanie kapitałem ludzkim
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Suma | 135 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Praktyki) | 0 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 15 |