Wydział ZarządzaniaKARTA OPISU MODUŁU KSZTAŁCENIA |
Nazwa modułu | |||
---|---|---|---|
Innovative product management | |||
Nazwa modułu w języku angielskim | |||
Innovative product management | |||
Kod modułu | Forma zaliczenia | ||
ZZ02S.22C.12640.16 | Egzamin | ||
Kierunek studiów | Profil kształcenia | Rok / semestr | |
Zarządzanie | ogólnoakademicki | 1 / 2 | |
Specjalność | Język wykładowy | Moduł | |
Innovation Management | Angielski | Obowiązkowy | |
Godziny | Liczba punktów ECTS | Blok zajęciowy | |
Wykłady: 15 | Ćwiczenia: 30 | 5 | C |
Poziom kształcenia | Forma studiów | Obszar kształcenia | |
studia drugiego stopnia | stacjonarne | Nauki społeczne | |
Autor sylabusa | Robert Romanowski | ||
Prowadzący | Robert Romanowski |
C1 | zapoznanie studentów z zasadami i podstawowymi pojęciami zarządzania innowacjami |
C2 | zaznajomienie studentów z uwarunkowaniami zarządzania innowacjami z uwzględnieniem aspektów środowiskowych |
C3 | nabycie umiejętności zarządzania procesem wprowadzenia nowego produktu na rynek |
C4 | zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami doboru elementów marketing-mix zależnych od wybranego rozwiązania |
C5 | wykorzystanie laboratoriów marketingowego wsparcia procesu innowacyjnego w tworzeniu nowych produktów |
Kod | Efekty w zakresie | Kierunkowe efekty kształcenia |
---|---|---|
Wiedzy | ||
W1 | Student zna podstawowe zasady i pojęcia zarządzania innowacjami | K2_W01, K2_W03 |
W2 | student zna podstawowe klasyfikacje czynników otoczenia tj. makro otoczenia, mezootoczenia i mikrootoczenia, z uwzględnieniem aspektów środowiskowych | K2_W04, K2_W08, K2_W10 |
W3 | student zna podstawowe procesy innowacyjne dotyczące wprowadzania nowych rozwiązań, szczególnie produktów | K2_W14 |
W4 | student zna elementy marketingu-mix zależne od typu produktu i formatu handlowego | K2_W16, K2_W18 |
W5 | Student zna możliwości wykorzystania laboratorium marketingowego wsparcia procesu innowacyjnego w tworzeniu nowych produktów | K2_W08, K2_W09, K2_W16 |
Umiejętności | ||
U1 | student potrafi wykorzystać poszczególne czynniki otoczenia do sformułowania spójnej koncepcji nowego rozwiązania | K2_U01, K2_U02, K2_U15 |
U2 | student potrafi wskazać tendencje możliwe do wykorzystania w procesie wprowadzania nowego rozwiązania na rynek z uwzględnieniem aspektów środowiskowych | K2_U09, K2_U12, K2_U15 |
U3 | student potrafi zdefiniować grupy docelowe, do których kierowane jest nowe rozwiązanie | K2_U06, K2_U15 |
U4 | student potrafi sformułować podstawowe założenia dotyczące doboru środków marketingowych dopasowanych do innowacji różnych typów | K2_U05, K2_U08, K2_U15 |
U5 | Student potrafi wykorzystać laboratorium marketingowego wsparcia procesu innowacyjnego w tworzeniu nowych produktów | K2_U05, K2_U06, K2_U13, K2_U15 |
Kompetencji społecznych | ||
K1 | Student potrafi brać udział w dyskusji, wysłuchując racji innych i samodzielnie formułując pomysły i wnioski | K2_K01 |
K2 | Student potrafi pracować w grupie | K2_K02, K2_K07 |
K3 | Student potrafi zastosować metody burzy mózgów i „twórczego spięcia” | K2_K03, K2_K05 |
Lp. | Treści programowe | Cele kształcenia dla modułu | Efekty kształcenia dla modułu |
---|---|---|---|
1. | Definicje i typy innowacji | C1 | W1, U1, K1 |
2. | Czynniki wprowadzania innowacji - trendy w makrootoczeniu z uwzględnieniem aspektów środowiskowych | C2 | W2, U2, K2 |
3. | Czynniki wprowadzania innowacji - trendy w mezootoczeniu i mikrootoczeniu | C2 | W2, U2, K2 |
4. | Wewnętrzne i zewnętrzne źródła innowacji | C2 | W2, U2, K2 |
5. | Typy procesów innowacyjnych | C3 | W3, U3, K3 |
6. | Zarządzanie innowacjami produktowymi | C3 | W3, U3, K3 |
7. | Pozycjonowanie marki w cyklu życia produktu | C3 | W3, U3, K3 |
8. | Zarządzanie innowacjami organizacyjnymi na przykładzie koncepcji ECR | C3 | W3, U3, K3 |
9. | Innowacje w handlu detalicznym na przykładzie laboratoriów marketingowego wsparcia procesu innowacyjnego | C2, C5 | W2, W5, U2, U5, K2 |
10. | Innowacje w usługach na przykładzie laboratoriów marketingowego wsparcia procesu innowacyjnego | C2, C5 | W2, W5, U2, U5, K2 |
11. | Innowacje w działalności produkcyjnej | C2 | W2, U2, K2 |
12. | Wprowadzenie nowego produktu na rynek – formułowanie celów | C3, C4 | W3, W4, U3, U4, K3 |
13. | Tworzenie harmonogramów – metoda “mapy drogowej” | C3, C4 | W3, W4, U3, U4, K3 |
14. | Źródła finansowania innowacji | C3 | W3, U3, K3 |
15. | Proces kontroli procesu innowacyjnego | C3, C4 | W3, W4, U3, U4, K3 |
Wymagania wstępne | Principles of marketing, microeconomics, market research, financial accounting. |
---|---|
Metody nauczania | Metoda projektów , Burza mózgów, Wykład konwersatoryjny, Wykład z prezentacją multimedialną, Dyskusja, Analiza przypadków, Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposób zaliczenia | Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami, Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach, Projekt grupowy / praca w grupie, Przeprowadzenie badań, Przygotowanie prezentacji |
Forma aktywności studenta | Średnia liczba godzin przeznaczonych na zrealizowane aktywności * | |
---|---|---|
Uczestnictwo w egzaminie | 2 | |
Uczestnictwo w wykładach | 15 | |
Przygotowanie do egzaminu | 20 | |
Przygotowanie projektu | 50 | |
Przygotowanie prezentacji multimedialnej | 8 | |
Uczestnictwo w ćwiczeniach | 30 | |
Łączny nakład pracy studenta |
Liczba godzin
125
|
ECTS
5
|
Zajęcia z bezpośrednim udziałem nauczyciela |
Liczba godzin
47
|
ECTS
1.5
|
Nakład pracy związany z zajęciami o charakterze praktycznym |
Liczba godzin
80
|
ECTS
3
|
* godzina (lekcyjna) oznacza 45 minut
Kod efektu kształcenia dla modułu | Metoda sprawdzenia | ||||
Egzamin pisemny z otwartymi pytaniami | Udział w dyskusji / Uczestnictwo w zajęciach | Projekt grupowy / praca w grupie | Przeprowadzenie badań | Przygotowanie prezentacji | |
W1 | x | x | x | ||
W2 | x | x | x | ||
W3 | x | ||||
W4 | x | x | x | ||
W5 | x | x | |||
U1 | x | x | |||
U2 | x | x | |||
U3 | x | x | |||
U4 | x | x | |||
U5 | x | x | |||
K1 | x | x | |||
K2 | x | ||||
K3 | x | x |