Jakość i rozwój produktu
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: jakość i rozwój produktu
- studia: stacjonarne drugiego stopnia (po studiach inżynierskich) o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Stacjonarne studia magisterskie (po studiach inżynierskich) na kierunku jakość i rozwój produktu umożliwiają nabycie kompetencji z zakresu projektowania, rozwoju i oceny produktu, oraz zapewnienia efektywności środowiskowej, ekonomicznej i technologicznej, zgodnie z aktualnymi trendami i wymaganiami rynkowymi.
Program studiów magisterskich obejmuje między innymi przedmioty z zakresu kształtowania, projektowania i oceny jakości produktów, zarządzania jakością oraz marketingu produktu. Studenci uczą się zarządzać produktem, kreować i różnicować portfel produktów przedsiębiorstwa, wdrażać i doskonalić znormalizowane systemy zarządzania w organizacji oraz kształtować jakość i bezpieczeństwo produktów na wszystkich etapach cyklu życia. Uzyskane kompetencje pozwalają im także analizować czynniki wpływające na jakość i rozwój produktów oraz ich wpływ na środowisko w aspekcie zrównoważonego rozwoju.
Zajęcia prowadzone przez doświadczonych pracowników naukowo-dydaktycznych oraz praktyków gospodarczych są w dużym stopniu wspierane poprzez zajęcia projektowe, warsztatowe oraz laboratoryjne.
Na kierunku oferowane są cztery specjalności: kształtowanie jakości produktów przemysłowych; kształtowanie jakości produktów spożywczych; menedżer produktu; zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Determinanty jakości wyrobów
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Ekologiczne aspekty jakości
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Komunikacja w biznesie
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Metody instrumentalne w ocenie jakości wyrobów
|
Ćwiczenia:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Metody sterowania procesem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Ochrona własności przemysłowej
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Polityka gospodarcza
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Jakość żywności atrybucyjnej
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 60 |
8 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie jakością
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Suma | 285 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 135 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Ekonomia menedżerska
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Ekonomiczne aspekty jakości
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Egzamin | 1 | B |
Konwersatorium w języku obcym
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | D(B) |
Metody analizy danych
|
Ćwiczenia:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Kształtowanie jakości produktów nieżywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 60 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Wykłady ogólne do wyboru
|
Wykład:
60 |
4 | Zaliczenie | 5 | B |
Suma | 330 | 23 | |||
Suma (Wykład) | 165 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 135 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 |
Specjalność: Kształtowanie jakości produktów przemysłowych
|
Specjalność: Kształtowanie jakości produktów spożywczych
|
Specjalność: Menedżer produktu
|
Specjalność: Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem
|
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Zarządzanie produktem
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
17 | Zaliczenie | 1 | C |
Suma | 90 | 22 | |||
Suma (Wykład) | 30 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 30 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 |
Specjalność: Kształtowanie jakości produktów przemysłowych
|
Specjalność: Kształtowanie jakości produktów spożywczych
|
Specjalność: Menedżer produktu
|
Specjalność: Zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem
|