Design i komercjalizacja produktu
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: design i komercjalizacja produktu
- studia: stacjonarne drugiego stopnia o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Studia magisterskie na kierunku design i komercjalizacja produktu zapewniają solidne podstawy do rozwoju kreatywności i umiejętności skutecznej implementacji wypracowanych pomysłów. W toku zróżnicowanych zajęć studenci nabywają kompetencje umożliwiające efektywną i twórczą pracę oraz rozwijanie idei nowych produktów żywnościowych oraz nieżywnościowych w oparciu o niezbędną wiedzę technologiczną, rynkową i organizacyjną. Studia są bardzo dobrym uzupełnieniem wcześniejszego etapu kształcenia w zakresie nauk o jakości, ale także interesującą ofertą dydaktyczną poszerzającą kompetencje absolwentów innych kierunków studiów.
Treści programowe kierunku design i komercjalizacja produktu skupiają się na rozpoznawaniu potrzeb i preferencji konsumentów, projektowaniu produktów zgodnie z rozpoznanymi kryteriami, zarządzaniu innowacjami, a także wprowadzaniu nowych produktów na rynek. Studenci mają możliwość opanowania umiejętności kreowania wartości użytkowej, estetycznej i marketingowej nowych produktów, budowania i implementacji strategii produktu/marki, rozwoju innowacji i efektywnego wykorzystywania dostępnych zasobów. Program studiów odnosi się również do kwestii zarządzania i oceny jakości produktów, opanowania standardowych i innowacyjnych metod badań, które pozwolą ocenić zarówno produkty żywnościowe, jak i nieżywnościowe.
Duża grupa zajęć na kierunku design i komercjalizacja produktu ma charakter projektowy i jest powiązana z praktycznym wykorzystaniem wiedzy i umiejętności nabywanych przez studentów w trakcie zajęć. Studenci mają możliwość kształtowania swojej ścieżki kształcenia wybierając dostosowane do swoich preferencji i zainteresowań przedmioty z puli wykładów do wyboru, które zostały zebrane w czterech blokach zajęć polskojęzycznych oraz jednym bloku wykładów w języku obcym. Mimo, iż program studiów nie przewiduje odrębnych specjalności, to każda edycja studiów pozostaje dopasowana do preferencji grupy studentów, którzy decydują się na określone przedmioty obieralne.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania marketingowe w projektowaniu produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Bezpieczeństwo i jakość produktów
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
4 | Zaliczenie | 1 | A |
Ekonomia menedżerska
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | A |
Kulturowe uwarunkowania gospodarki
|
Wykład:
15 |
3 | Zaliczenie | 1 | A |
Modele predykcyjne w projektowaniu produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Zaliczenie | 1 | B |
Ocena jakości produktów żywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie jakością
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Suma | 345 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 195 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Instrumentalne metody oceny produktów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Ocena jakości produktów nieżywnościowych
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 45 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
4 | Zaliczenie | 1 | C |
Trendy estetyczne i rynkowe
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Wprowadzenie do projektowania produktu
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru I
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Zachowania konsumentów
|
Wykład:
30 Ćwiczenia: 15 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie projektem w rozwoju i komercjalizacji produktu
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Zarządzanie zintegrowanym produktem
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 30 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 330 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 180 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 135 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Cyfrowe projektowanie produktu
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Design thinking
|
Ćwiczenia:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Ekologiczna ocena wyrobów
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Konsumencka ocena produktu
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Ochrona własności intelektualnej i przemysłowej
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | A |
Projektowanie i wzornictwo opakowań
|
Ćwiczenia:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Projektowanie produktu nieżywnościowego
|
Ćwiczenia:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Projektowanie produktu żywnościowego
|
Ćwiczenia:
30 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
15 |
4 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru II
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Wykład do wyboru III
|
Wykład:
30 |
4 | Egzamin | 5 | C |
Zaawansowane planowanie jakości produktu
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Zintegrowana komunikacja marketingowa
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 315 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 150 | ||||
Suma (Seminarium) | 15 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu
|
Wykład:
15 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Komercjalizacja produktu
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Konwersatorium w języku obcym
|
Wykład:
30 |
4 | Zaliczenie | 5 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
30 |
14 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru IV
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Wykład z praktykiem
|
Wykład:
30 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Zarządzanie innowacjami
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 15 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Zarządzanie marką
|
Wykład:
15 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Suma | 210 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 150 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 30 | ||||
Suma (Seminarium) | 30 |