Jakość i rozwój produktu
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: jakość i rozwój produktu
- studia: niestacjonarne pierwszego stopnia o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Niestacjonarne studia licencjackie na kierunku jakość i rozwój produktu umożliwiają nabycie kompetencji w obszarach niezbędnych do kształtowania i oceny jakości produktów oraz procesów związanych z ich cyklem życia zgodnie ze zdefiniowanymi wymaganiami rynkowymi oraz zasadami zrównoważonego rozwoju.
Program studiów obejmuje między innymi przedmioty z zakresu kształtowania jakości produktów, marketingu produktu, zarządzania jakością oraz oceną wpływu na środowisko. Studenci potrafią identyfikować potrzeby i preferencje uczestników rynku, wykorzystywać nowoczesne instrumenty komunikacji marketingowej w kształtowaniu relacji z otoczeniem, oceniać jakość i bezpieczeństwo produktów, analizować ich cykl życia oraz wpływ na środowisko, a także wykorzystują narzędzia związane z systemowym zarządzaniem jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem.
Zajęcia w formie wykładów, zajęć projektowych oraz laboratoriów prowadzone są przez doświadczonych wykładowców oraz praktyków gospodarczych. W trakcie zajęć studenci pracują indywidualnie lub w zespołach.
W ramach programu niestacjonarnych studiów licencjackich na kierunku jakość i rozwój produktu studenci wybierają przedmioty dopasowane do własnych preferencji i zainteresowań, w obszarach związanych z designem i komercjalizacją produktów, systemowym zarządzaniem jakością, innowacyjnymi rozwiązaniami w procesach wytwórczych, spójnymi z założeniami zrównoważonej gospodarki oraz kształtowaniem i oceną jakości produktów.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza chemiczna w ocenie jakości
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Matematyka
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Narzędzia informatyczne w naukach o jakości
|
Ćwiczenia:
18 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Ochrona środowiska w praktyce
|
Wykład:
15 Ćwiczenia: 9 |
4 | Zaliczenie | 1 | C |
Podstawy organizacji i zarządzania
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Prawo
|
Wykład:
18 |
3 | Egzamin | 1 | A |
Wprowadzenie do nauk o jakości
|
Wykład:
9 |
1 | Zaliczenie | 1 | A |
Suma | 180 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 78 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 72 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Chemiczne podstawy jakości produktów
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | A |
Metody fizykochemiczne w ocenie jakości produktów
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 27 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Mikroekonomia
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Podstawy marketingu
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 9 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Przedmiot humanistyczny do wyboru I
|
Wykład:
18 |
3 | Zaliczenie | 5 | A |
Suma | 192 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 72 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza instrumentalna w ocenie produktów
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Biochemiczne podstawy jakości produktów
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Inżynieria materiałowa
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 9 |
5 | Zaliczenie | 1 | B |
Język obcy
|
Lektorat:
30 |
3 | Egzamin | 5 | A |
Makroekonomia
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Podstawy rachunkowości
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 174 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 63 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 81 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Analiza sensoryczna
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Jakość produktów nieżywnościowych
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 27 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Mikrobiologiczna jakość produktów
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Podstawy zarządzania jakością
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
9 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Statystyka
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | A |
Wykład specjalistyczny do wyboru I
|
Wykład:
18 |
3 | Egzamin | 5 | C |
Suma | 189 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 81 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 99 | ||||
Suma (Seminarium) | 9 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania marketingowe
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Finanse przedsiębiorstw
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
3 | Zaliczenie | 1 | B |
Jakość produktów żywnościowych
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 27 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
9 |
6 | Zaliczenie | 1 | C |
Środowiskowa ocena cyklu życia produktów
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład specjalistyczny do wyboru II
|
Wykład:
18 |
3 | Egzamin | 5 | C |
Wykład specjalistyczny do wyboru III
|
Wykład:
36 |
4 | Zaliczenie | 5 | C |
Suma | 189 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 108 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 72 | ||||
Suma (Seminarium) | 9 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Opakowalnictwo i przechowalnictwo
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
3 | Egzamin | 1 | C |
Przedmiot humanistyczny do wyboru II
|
Wykład:
18 |
3 | Zaliczenie | 5 | A |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
18 |
15 | Zaliczenie | 1 | C |
System zarządzania środowiskowego
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru w języku obcym
|
Wykład:
30 |
3 | Zaliczenie | 5 | C |
Wykład specjalistyczny do wyboru IV
|
Wykład:
36 |
4 | Zaliczenie | 5 | C |
Suma | 156 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 120 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 18 | ||||
Suma (Seminarium) | 18 |