Zarządzanie i inżynieria produkcji
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji
- studia: niestacjonarne drugiego stopnia (po studiach inżynierskich) o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Program niestacjonarnych studiów magisterskich na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji umożliwia nabycie kompetencji zarówno menadżerskich, jak i technicznych, które pozwalają na rozwiązywanie wielokryteriowych zadań z zakresu zarządzania i inżynierii procesów wytwórczych oraz wszelkich procesów pomocniczych w organizacji lub przedsiębiorstwie.
Absolwent studiów magisterskich na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole, podejmując decyzje związane z projektowaniem i oceną produktu lub procesu, także w aspekcie zrównoważonego rozwoju. Program studiów obejmuje również przedmioty z zakresu zarządzania, zarządzania jakością, inżynierii materiałowej, technologii żywności i żywienia oraz ekonomii i finansów.
Wykłady i ćwiczenia, realizowane w toku studiów, są prowadzone przez pracowników naukowo-dydaktycznych oraz praktyków z otoczenia gospodarczego Uniwersytetu. W ramach programu studiów magisterskich na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji studenci mają możliwość wyboru wykładów związanych m.in. z bezpieczeństwem żywności, systemowym zarządzaniem jakością, marketingiem oraz aspektami środowiskowymi, a także przedmiotów specjalistycznych prowadzonych w języku obcym.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Ekonomia menedżerska
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Konsumencka ocena produktów
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | C |
Organizacja procesów produkcyjnych
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Planowanie strategiczne w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | B |
Prawo w działalności gospodarczej
|
Wykład:
9 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Projektowanie wyrobów żywnościowych
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | B |
Technologia procesów produkcyjnych
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Zarządzanie produktem
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Zarządzanie projektem
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 198 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 81 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 117 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Konwersatorium
|
Wykład:
18 |
4 | Zaliczenie | 5 | D(C) |
Polityka gospodarcza
|
Wykład:
9 |
1 | Zaliczenie | 1 | A |
Prognozowanie procesów gospodarczych
|
Ćwiczenia:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Projektowanie opakowań
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | B |
Projektowanie wyrobów nieżywnościowych
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
18 |
4 | Zaliczenie | 1 | C |
Techniki doskonalenia procesów produkcyjnych
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
3 | Egzamin | 1 | B |
Wykład do wyboru - Blok 1
|
Wykład:
27 |
3 | Zaliczenie | 5 | C |
Zintegrowane systemy zarządzania
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
5 | Egzamin | 1 | A |
Suma | 198 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 99 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 81 | ||||
Suma (Seminarium) | 18 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania rynkowe produktu i marki
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Dobra praktyka produkcyjna i laboratoryjna
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 9 |
4 | Egzamin | 1 | C |
Gospodarka magazynowa w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
9 |
1 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
18 |
13 | Zaliczenie | 1 | C |
Społeczna odpowiedzialność biznesu
|
Wykład:
9 |
2 | Zaliczenie | 1 | A |
Wykład do wyboru - Blok 2
|
Wykład:
27 |
3 | Zaliczenie | 5 | C |
Zarządzanie procesowe
|
Wykład:
9 |
1 | Zaliczenie | 1 | B |
Zarządzanie sytuacjami kryzysowymi
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 144 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 36 | ||||
Suma (Seminarium) | 18 |