Zarządzanie i inżynieria produkcji
Informacje podstawowe:
- studia w zakresie: nauk o jakości
- nazwa kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji
- studia: niestacjonarne pierwszego stopnia (inżynierskie) o profilu ogólnoakademickim
- dyscyplina wiodąca: nauki o zarządzaniu i jakości
Niestacjonarne studia inżynierskie na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji to oferta kształcenia łącząca szeroko rozumiane obszary zarządzania i technologii inżynierskich.
Program studiów obejmuje między innymi przedmioty z zakresu organizacji i zarządzania, marketingu przemysłowego, zarządzania jakością i bezpieczeństwem oraz technologii i inżynierii produkcji. Dodatkowo w ramach programu niestacjonarnych studiów inżynierskich studenci wybierają przedmioty kierunkowe i techniczne odpowiadające ich zainteresowaniom.
Program studiów kładzie nacisk na kształcenie umiejętności dokonywania oceny ekonomicznej podejmowanych działań, posługiwania się standardami i normami inżynierskimi, wykorzystywania metod analitycznych i eksperymentalnych do rozwiązywania zadań inżynierskich oraz identyfikowania rynkowych i finansowo-prawnych aspektów prowadzenia działalności gospodarczej.
Praktyczny charakter studiów na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji zapewniają zajęcia w formie ćwiczeń i laboratoriów, w trakcie których studenci zapoznają się z obsługą aparatury i oprogramowania niezbędnego w pracy inżyniera. W programie studiów nie zabrakło również możliwości nauki języków obcych oraz specjalistycznego słownictwa stosowanego w międzynarodowej komunikacji.
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Ekologia i ochrona środowiska
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Elementy fizyki i metrologii
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
8 | Egzamin | 1 | A |
Elementy informatyki
|
Ćwiczenia:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Matematyka
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | A |
Podstawy organizacji i zarządzania
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 9 |
7 | Egzamin | 1 | A |
Prawo gospodarcze
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Przyrodnicze podstawy jakości
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 162 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 99 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 63 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Elementy chemii
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
8 | Egzamin | 1 | A |
Język obcy 1
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Marketing przemysłowy
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Mikroekonomia
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | A |
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | A |
Suma | 165 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 63 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 72 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Badania operacyjne
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Instrumentalne metody kontroli procesu produkcyjnego
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Inżynieria materiałowa
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Egzamin | 1 | B |
Język obcy 1
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Rachunek kosztów w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 18 |
4 | Egzamin | 1 | A |
Statystyka
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Zarządzanie środowiskowe
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Suma | 210 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 81 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 99 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Finanse przedsiębiorstw
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Informatyka w pracach inżynierskich
|
Ćwiczenia:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Język obcy 1
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Makroekonomia
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
6 | Egzamin | 1 | A |
Organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Przedmiot techniczny do wyboru
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Technologia i inżynieria produkcji opakowań
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Wykład ogólny do wyboru
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Zarządzanie technologią
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | C |
Suma | 192 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 108 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 54 | ||||
Suma (Lektorat) | 30 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Język obcy 1
|
Lektorat:
30 |
2 | Zaliczenie | 5 | C |
Materiałoznawstwo
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
6 | Egzamin | 1 | B |
Projektowanie proekologiczne
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Przedmiot techniczny do wyboru
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
9 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Statystyczne sterowanie procesem
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
5 | Egzamin | 1 | B |
Technologia i inżynieria produkcji opakowań
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 36 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Technologia żywności
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Suma | 201 | 30 | |||
Suma (Lektorat) | 30 | ||||
Suma (Wykład) | 90 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 72 | ||||
Suma (Seminarium) | 9 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Grafika inżynierska
|
Ćwiczenia:
9 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Inżynieria produkcji żywności
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 36 |
8 | Egzamin | 1 | B |
Maszynoznawstwo i aparatura procesowa
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 9 |
5 | Egzamin | 1 | C |
Metody kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle
|
Wykład:
18 Ćwiczenia: 18 |
7 | Egzamin | 1 | B |
Przedmiot techniczny do wyboru
|
Wykład:
18 |
3 | Egzamin | 5 | B |
Przedmioty humanistyczne
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
9 |
1 | Zaliczenie | 1 | C |
Wykład do wyboru w języku obcym
|
Wykład:
18 |
2 | Zaliczenie | 5 | B |
Suma | 189 | 30 | |||
Suma (Ćwiczenia) | 72 | ||||
Suma (Wykład) | 108 | ||||
Suma (Seminarium) | 9 |
Przedmiot | Liczba godzin | Punkty ECTS | Forma weryfikacji | Kod | Blok |
---|---|---|---|---|---|
Biotechnologia
|
Wykład:
18 |
4 | Zaliczenie | 1 | A |
Logistyka procesu produkcyjnego
|
Wykład:
9 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Ochrona własności przemysłowej
|
Wykład:
9 |
2 | Zaliczenie | 1 | B |
Seminarium dyplomowe
|
Seminarium:
18 |
17 | Zaliczenie | 1 | C |
Zarządzanie innowacjami w przedsiębiorstwie
|
Wykład:
9 Ćwiczenia: 9 |
3 | Zaliczenie | 1 | C |
Zarządzanie zasobami ludzkimi
|
Wykład:
9 |
2 | Zaliczenie | 1 | C |
Suma | 81 | 30 | |||
Suma (Wykład) | 54 | ||||
Suma (Seminarium) | 18 | ||||
Suma (Ćwiczenia) | 9 |